onsdag 7 mars 2018

Tradenom

Det närmar sig den tiden, då det är dags att ansöka till en ny utbildning för flera. Att söka och veta vad man vill studera efter gymnasiet eller yrkesskolan, kan vara så otroligt svårt. Så tänkte berätta lite vad som kan vara bra att veta angående ansökningen och val av utbildning. Kommer också berätta om den utbildning jag går, för är verkligen så nöjd över denna.

Vad ska jag söka till?
Att veta vad man verkligen vill studera kan vara så svårt direkt efter andra stadiet. Hela tredje året på gymnasiet velade jag fram och tillbaka mellan olika val. Drömmen min var ju att bli ekonom eller advokat, men trodde inte jag hade huvud för något av dem. Tror verkligen jag skulle vara en usel advokat, är helt enkelt för lojal och snäll tror jag. Och ville helt enkelt ha nått mer praktiskt än ekonom. Ångrar mig ibland att jag ej sökte in till juridik, men utan juridik studier har jag ej behövt vara. Varför det, får det läsa längre ned.

Men till slut bestämde jag mig för att söka in till tradenom, företagsekonomi. Sökte både in till finska och svenska utbildningen. På första plats hade jag den svenska, och jag kom in. Att veta vad man vill är så svårt ibland, men man ska helt enkelt följa sin hjärta. Man ska söka in dit man själv vill, ej till utbildningen som bästa kompisen kanske ska till. Om man är osäker på vad man vill, kan det vara bra att ta ett mellanår, och se efter vad man egentligen vill av sitt framtida jobb. Och även om man sedan inser att detta var totalt fel utbildning, är det inte så stor fara om man byter.

Tradenom, vad är det?
Tradenom kanske säger inte så mycket om vad det är för studier. Tycker däremot företagsekonomi beskriver det mycket bättre.  Man kunde säga att det är kandidat nivån av ekonomiutbildningen. Och att studera till tradenom, är mycket mera praktiskt inriktat. Man kan arbeta med så mycket olika saker. Till exempel som bokförare, kundbetjäning, arbeta på en ekonomiavdelning, arbeta på banken, sekreterare på till exempel tingsrätten eller varför inte senare utbilda sig till lägre revisor? Eller helt enkelt kanske starta eget? Och ingenting stoppar di från att kanske fortsätta vidare till ekonom, genom att studera till tradenom har du möjligheten att lätt studera vidare till ekonomimagister.

Novia i Vasa där jag studerar kan man antingen inrikta sig till ekonomiförvaltning , det som jag valde, eller internationell handel. Första året får man studera grunder i bägge, och sedan väljer man det som intresserar mest.

Vilka ämnen studerar man inom ekonomiförvaltningen?
Man studerar mest ämnen som bokföring, olika ekonomisystem, finansiering och massa annat som har med företag att göra. Och det bästa är ju att man även får välja det som intresserar en i form av valfria studier. Själv valde jag att studera just mera juridik. Vilket jag är så glad att man hade möjligheten till. Och om somrarna har man praktik. Första sommaren är det allmän praktik, då jobbade jag i butik. Följande och sista sommaren, arbetade jag på ett stort företags ekonomiavdelning och gjorde dubbelpraktik. Detta gör ju att jag kan bli ut examinerad redan i vår. Tradenom utbildningen är 3,5 år, men det går fint att snabba på studierna om man vill.

Får man lätt arbete?
Enligt min erfarenhet, ja ganska så lätt. Bara man är själv aktiv, och visar att man verkligen är intresserad och kan. Också att ta lite extra kurser i ämnen som företaget man vill söka till kan ha nytta av, är ett stort tips. Också genom praktiken om somrarna, kan man få bra chanser att få fortsätta som timarbetare under skolåren.

Och som med alla yrken, man kan inte förvänta sig bli chef med en gång, utan man får helt enkelt arbeta sig till det. Men jag har fått höra från flera håll, också via jobbet, att arbetsgivare verkligen vill ha tradenomer. I flesta fall är en tradenom mera kunnig och kapabel av att utföra en viss arbete än en ekonom som kanske har lite mera teoretisk bakgrund.


Som sammanfattning, måste jag säga att jag är super nöjd med valet av denna utbildning. Man har mycket bra möjligheter till olika sorter arbeten, lätt att studera vidare och så har man så bra färdigheter att kanske nån dag starta eget.
34 kommentarer :

 1. finns så mycket tankar kring sånna här saker :)

  SvaraRadera
 2. Finns verkligen så mycket tankar om de!

  SvaraRadera
 3. Skönt att du känner att du hittat rätt :) Kan tänka mig att det är svårt att välja!

  SvaraRadera
 4. Spännande! Själv tar jag studenten nu till våren och min tanke är att jobba och sen se om jag vill plugga eller inte i framtiden :)

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg! Jag vill plugga i framtiden men nu är barnen för små för att det ska gå.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig, det är viktigt att välja det som känns rätt för en själv :)

  SvaraRadera
 7. så skönt att du är nöjd med din utbildning! Jag är själv också supernöjd med den utbildning jag gick för några år sedan när jag blev Paralegal :-)

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att du känner dig nöjd med ditt val! Det är väldigt viktigt :)

  SvaraRadera
 9. Kul inlägg! :D Lycka till med allt! Jag själv går sista året gymnasiet sen vill jag jobba med djur :D

  SvaraRadera
 10. Så spännande! Det är verkligen svårt att veta vad man vill göra, men så skönt att hitta rätt.

  SvaraRadera
 11. Ja det är snart dags att söka även för vår son som tar studenten i sommar. Hans önskan är att både plugga och jobba lite samtidigt. Vi får väl se vad som händer. Lycka till med dina studier. Kram från mig.

  SvaraRadera
 12. Så bra at du er fornøyd med valget ditt :) lykke til!

  SvaraRadera
 13. Spännande! Lycka till! :)

  SvaraRadera
 14. Bra inlägg! Inte lätt att veta vad man vill arbeta med, kul att du hittat rätt utbildning för dig. Jag är 32 år och har hunnit med massor med olika jobb och områden och lång utbildning, men är nog inte klar än heller :) Man kan alltid ändra sig om man vill testa ngt nytt längre fram! :D

  SvaraRadera
 15. Så spännande! Lycka till <3

  SvaraRadera
 16. Vilket intressant inlägg :). Väldigt bra också att fundera kring :)

  SvaraRadera
 17. Intressant inlägg, själv pluggar jag nationalekonomi :)

  SvaraRadera
 18. Intressant inlägg! Älskar att läsa om vad andra studerar! :)

  SvaraRadera
 19. Spännande, lycka till 💕

  SvaraRadera
 20. Lycka till!

  SvaraRadera
 21. Åh va spännande, lycka till! :D Förresten en liten fråga, vad för bloggportal använder du? :D ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack fina du:D <3 Använder blogger, enkelt att använda och är super nöjd.

   Radera